Ce facem

ebooksNisa acoperita de noi este reprezentata de tot ceea ce tine de publicitatea in carti si filme.

Mai pe larg:

  • publicare reclame in carti;
  • organizare lansari de carte, adevarate evenimente unde sunt invitati atat parteneri, cat si cele mai importante vedete din Romania;
  • producere materiale publicitare cu cele mai importante companii din Romania in scopul promovarii atat a lucrarilor editurii cat si a produselor partenerilor;
  • tailor-made projects: fiecarui client i se croieste o campanie de promovare alaturi de cartea partenera
  • customized solutions: in intampinarea problemelor fiecarui client noi venim cu solutii personalizate;
  • campaniile de PR si publicitate pentru cartile noastre sunt create pe perioade lungi – minim 1 an.

Interviu in revista Tango – Corina Pintilie, GM Coreus

corinapintilie Cand inveti sa-ti asculti sufletul, el te va ghida si in business!

Corina Pintilie este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati editori de carte din Romania, care a reusit sa preschimbe o afacere supusa, de obicei, declinului, in vremuri de criza, intr-un business de mare succes. Editura sa, Coreus, nu numai ca nu e afectata de economia neprietenoasa, ci continua sa creasca intr-un ritm vertiginos. Este meritul Corinei Pintilie si dovada ca exista un har, un fel de a fi special pentru orice domeniu de activitate.

Alice Nastase Buciuta: Cum reusesti sa faci un business de succes din carte, in timp ce marea majoritate spun ca traim vremuri in care oamenii nu mai citesc si in care cartea e doar un hobby de lux?

Corina Pintilie: Cred ca trebuie sa ai un anume simt antreprenorial, dar sa simti deopotriva si ceea ce isi doreste cititorul, este foarte important. Este o combinatie. Pe mine m-a ajutat foarte mult meseria mea de baza, pentru ca eu, de fapt, sunt traducator. Si exact cum spune profesorul Streinu-Cercel, un autor tare drag mie, editarea mea este de fapt “o traducere din romana in romana”. Asa fac la toate proiectele pe care le initiez.

Alice Nastase Buciuta: Cum adica le initiezi? Iti vine o idee si te duci la un autor si ii spui sa scrie o carte?!

Corina Pintilie: Exact. De exemplu, am vazut-o pe Dana Sota la televizor si mi-a placut foarte tare… Era intr-o emisiune a Irinei Schrotter. Am sunat-o si am intrebat-o “va intereseaza sa facem o carte?” Si asa a inceput totul. “Cum si despre ce ai vrea sa fie?”, m-a intrebat, iar eu am venit cu proiectul, ea l-a conturat, eu am adus adaugiri, am sugerat “uite, ar fi bine sa scriem si asta” si tot asa…

Alice Nastase Buciuta: Sa scriem?

Corina Pintilie: Eu intotdeauna vorbesc la plural cand interactionez cu autorii; chiar daca autorul este cel care scrie sau promoveaza cartea la televizor, sunt foarte implicata… Pentru ca, bineinteles, “traducerea maiestrita” despre care vorbeam mai sus iese atunci cand autorul scrie tot ce vrea (este foarte important sa spuna ce doreste si sa se exprime pe sine), dar tu, ca editor, trebuie sa pui problema in asa fel, incat sa inteleaga si ce isi doreste cititorul. Iar eu intotdeauna ma pun in postura cititorului.

Alice Nastase Buciuta: Deci tu esti in primul rand un foarte bun editor de carte, inainte de a fi om de afaceri.

Corina Pintilie: Editor de carte si de text.

Alice Nastase Buciuta: Asta e o calitate a ta care te ajuta in ceea ce faci ulterior…

Corina Pintilie: Cand am lucrat cu profesorul Mencinicopschi am primit un manuscris atat de complicat, cu “fitosteroli” si cu “flavonoizi”, din care nu intelegea nimeni nimic. Si am lucrat impreuna cu colega mea Alexa, implicandu-ne intr-o munca de lunga durata (mai bine de un an). Pentru ca in tot anul acela noi am invatat nutritie. Deci eu stiu nutritie cata poate sa stie un om care e de profesie traducator si a studiat filologie. Iar noi reinterpretam si refacem textul fara sa umblam pe ideea autorului si pe ce vrea sa exprime acesta. Iti imaginezi, la profesorul Streinu-Cercel a fost la fel… Deci, primesti un manuscris din care, la inceput, intelegi doar asa, in mare, iar apoi incepi sa inveti, sa inveti intens si doar apoi reusesti sa redactezi textul astfel incat sa fie pe intelesul tuturor.

Alice Nastase Buciuta: Deci redactati textul, lucrarea, in asa fel, incat s-o citeasca oricine cu placere…

Corina Pintilie: Asta in primul rand. In al doilea rand, contactam companii mari care, pentru ca noi lucram cu persoane publice si vindem carti in tiraje foarte mari, ne finanteaza proiectele. Asta pentru ca, lucrand in felul acesta, putem sa facem niste studii ca sa vedem cam ce vor oamenii de fapt pe tema respectiva, sa facem totul in liniste si asa cum trebuie. Stabilim cum sa facem coperta, organizam sedinte foto profesioniste… Avand buget, ne permitem sa lucram pe indelete la carti si sa le facem sa iasa boboc! Urmeaza lansarile, alte sedinte foto, campaniile de PR si marketing. Uite, de exemplu, din “Si noi ce mai mancam?”, lucrarea profesorului Mencinicopschi cu tot cu editia de ziar, noi am vandut peste 300.000 de exemplare, iar lucrarea lui Carmen Bruma, “3S – Sanatoasa, Supla, Satula” cred ca a stabilit deja un record: s-a vandut in 250.000 de exemplare in nici doi ani!

Alice Nastase Buciuta: Bine, asta e partea frumoasa a proiectului, dar lucrurile nu se opresc aici, eu stiu… Apoi vin etapele neplacute. Cum va recuperati banii din piata asta in care cei mai multi distribuitori de carte, mai ales cei care au marile lanturi de librarii, aceia care cer comisioane enorme, obisnuiesc sa nu plateasca ceea ce au de platit?

Corina Pintilie: O sa-ti raspund foarte sincer: prin tiganeala. Este o tiganeala pe care insa, din pacate, editorii, in majoritate, n-o stapanesc. Dar este singura care functioneaza.

Alice Nastase Buciuta: Nu, n-o stapanesc, pentru ca in mod obisnuit nici nu ai cum s-o stapanesti cand esti filolog si scriitor.

Corina Pintilie: Asa este, insa trebuie, altfel nu se poate. Este efectiv o tiganeala in care se ridica tonul si se urla… Dar, in general, noi ii “amenintam” cu urmatoarele proiecte. Pentru ca acum toti stiu ca lucrarile aparute la noi se vand foarte bine, le spunem ca urmeaza sa apara un titlu si ii anuntam ca ei nu il vor primi, ceea ce e grav, pentru ca publicul este cel care cere cartea. Si sa te fereasca Dumnezeu sa apara pe piata o carte super-promovata pe care tu ca distribuitor/librar nu o ai. Deci, asta e metoda. Apoi, atunci cand ei stiu ca lucrezi cu persoane publice, ca ii cunosti pe toti cei care conteaza din media, se pare ca le e putin teama de faptul ca exista posibilitatea sa ii demasti si sa spui tuturor: uite, asta face asta, uite ce-am patit… ceea ce le poate distruge business-ul. Dupa cum am spus: este o tiganeala, efectiv, pe care majoritatea editorilor nu numai ca n-o stapanesc, dar nici nu sunt dispusi s-o faca. Dar aceasta este partea mai putin placuta, iar in ceea ce ma priveste, colaborez cu cativa distribuitori care rezoneaza foarte bine principiul meu “win-win” de business, cu care ma inteleg excelent si lucrez foarte bine.

Alice Nastase Buciuta: N-ar fi mai bine sa va faceti propria retea de distributie?

Corina Pintilie: Noi nu avem un sistem de distributie, dar am gasit alte solutii. Uite, ca sa-ti dau un exemplu: am riscat putin la proiectul 3S al lui Carmen Bruma, de care pomeneam mai inainte. Adica: am facut o carte si un DVD, am lucrat in stilul nostru, cu un partener, am facut sedinte foto, filmari… dar am vandut in primele luni exclusiv de pe site-ul nostru, www.coreus.ro si a iesit senzational.

Alice Nastase Buciuta: Da? Deci merge si sistemul acesta, cu vanzarea online.

Corina Pintilie: Am riscat, dar a fost ok. Am zis: ia sa vad cum merge, efectiv. Ce-o sa se intample? Si am facut un prim tiraj de cateva mii de exemplare… Ei bine, l-am vandut intr-o zi si jumatate si n-am apucat sa ne bucuram de succes, deoarece a fost o panica totala! Am innebunit! Pentru ca una e sa faci carte, alta e sa faci carte plus DVD… asta presupune un proces mai complicat de productie, nu se face asa de repede… Si efectiv aproape o luna ne-am dat cu capul de pereti aici, toti, pentru ca a fost o nebunie generata de cererile care ne napadeau… Insa experimentul a reusit cu brio!

Alice Nastase Buciuta: Deci este si asta o solutie, pana la urma, in zilele noastre poate ca nu va mai fi nevoie sa apelam la librariile rau-platnice.

Corina Pintilie: Fara o campanie de PR adecvata nu cred ca e ok sa te arunci in asa ceva…

Alice Nastase Buciuta: Spune-mi, care a fost primul tau proiect de genul acesta? Deci ai terminat filologia si pe urma ce-ai facut, dupa ce ai terminat facultatea?

Corina Pintilie: N-am terminat-o, ca nu mi-a mai placut. In anul IV, cand mai aveam vreo jumatate de an, m-am plictisit. Eram traducator deja.

Alice Nastase Buciuta: Ce ai studiat?

Corina Pintilie: Limbi straine: engleza-franceza. Si din anul II m-am apucat direct de tradus carti. Ceea ce, repet, cred ca a fost un atu in editarea pe care am facut-o dupa aceea. Am tradus vreo 40 de carti in aproximativ 10 ani. Iar un editor pentru care am lucrat a intuit ca e posibil sa fiu, la randul meu, un editor bun si m-a impins de la spate: asa am facut prima mea carte. Aveam o alta editura, la Ploiesti, unde am lansat “Sex prezidential”. Era nebunia aia cu Clinton pe atunci. Si a fost ok, cat de cat, dupa care bineinteles ca nu a iesit cine stie ce din punct de vedere financiar… Dar am intuit faptul ca, ne avand bani, nu poti face proiecte de mare succes. Asa ca am fost nevoita sa apelez la parteneriate cu diverse firme. Prima companie cu care am lucrat a fost Nestle, cu brandul Maggi, care mi-a fost partener la o carte de bucate semnata de Gheorg, cunoscutul bucatar. Dupa care am facut o lansare foarte eleganta la Casa Vernescu, unde a venit toata presa. In plus, au participat Teo Trandafir, Mircea Badea si o multime de alte vedete. De fapt, am intuit ca Gheorg fiind in emisiunea lor (care era un matinal foarte tare), va avea succes. Dupa care am lucrat cu un astrolog senzational, Gabriel Mihailovici, care avea o rubrica tot la emisiunea lor si am facut o carte care a mers foarte bine… de fapt parca a mers de la sine… Insa meserie am invatat de la Mihaela Bilic.

Alice Nastase Buciuta: In ce sens ai invatat de la Mihaela Bilic, care nu e editor, ci medic?

Corina Pintilie: In sensul ca eu editam bine textul, dar cea care m-a invatat sa fiu extrem de atenta la detalii, care a insistat mult pe culori, fonturi si design, a fost Mihaela Bilic. Lucrand cu ea, la cartile ei, efectiv am invatat sa editez o carte profesionist si pentru asta ii multumesc de cate ori am ocazia.

Alice Nastase Buciuta: Dar ea de unde stia?

Corina Pintilie: Nu stiu sa iti spun… Mihaela este foarte talentata in tot ce tine de design interior… Este o femeie senzationala, cu multiple valente. Ea m-a tocanit la cap… a pus enorm de mult suflet in fiecare carte… Si atat m-a tocanit, incat m-a terminat, efectiv, dar m-a si obligat sa ridic foarte mult stacheta. Si, dupa ea, s-a schimbat putin stilul Coreus, in sensul ca eu, la randul meu, am inceput sa-I tocan la fel pe ceilalti… (rade)

Alice Nastase Buciuta: Si cum se explica faptul ca nu mai lucrati impreuna, ca ea acum lucreaza cu alta editura?

Corina Pintilie: Eu sunt un pic mai comerciala. Si ceea ce ea si-a dorit sa faca cu noua ei carte nu se potrivea cu proiectele noastre. Bineinteles, noi suntem prietene in continuare, iar eu i-am spus “hai, du-te!”. La randul ei, m-a consultat, am stat, am vorbit, am si ajutat-o la cartea respectiva un timp. Insa nu a fost o carte pentru Coreus. A fost strict o chestie comerciala pentru mine.

Alice Nastase Buciuta: Deci ce vrei sa spui, ca voi nu editati decat proiecte comerciale, nu va implicati in niciun fel de alte proiecte?

Corina Pintilie: Exact. Este in primul rand un business, iar eu trebuie sa intuiesc potentialul comercial al afacerii. In primul si in primul rand este un business.

Alice Nastase Buciuta: Deci greselile celorlalte edituri, daca le pot numi greseli, sunt legate de faptul ca toata lumea isi doreste sa editeze si altceva. Sa faca acte de cultura…

Corina Pintilie: Asta cu facutul culturii este o chestie relativa… Una este sa faci cultura din punctul tau de vedere si alta e sa ajungi la marile mese. Diferenta este foarte mare. Dar uite, de exemplu, se poate, adu-ti aminte de primul tau tilu, care a fost senzational si care s-a vandut foarte bine.

Alice Nastase Buciuta: Ma refeream, de exemplu, la carte de poezie…

Corina Pintilie: Nu!

Alice Nastase Buciuta: N-ai risca?

Corina Pintilie: Depinde, depinde foarte tare. Noi n-am avut pana acum ceea ce se cheama “proiecte culturale” pentru ca, repet, suntem o editura strict comerciala. Iar eu sunt mare fan al cartilor practice. Pentru ca, in momentul in care chiar ai ceva de spus si ceva de transmis, ceva nou, nemaivazut, nemaiintalnit, atunci este si o lucrare de succes. Dar repet, se si poate, pentru ca este cazul tau foarte clar. Voi ati vandut aproape 100.000 de exemplare, daca nu stiai, din cartea aceea minunata pe care ai facut-o tu cu Aurora Liiceanu, prima voastra carte.

Alice Nastase Buciuta: “Dincolo de bine, dincoace de rau”.

Corina Pintilie: Da. Exact. Cred ca si acum se mai vinde foarte bine.

Alice Nastase Buciuta: Nu cred ca ar mai avea drepturi s-o vanda acum.

Corina Pintilie: Asta e partea a doua. De asemenea, eu mereu sustin ca este si o chestie de energie. Adica orice carte are energia ei, are un mesaj. Si in mod normal, daca tu ca cititor esti deschis, cartile care iti trebuie vor ajunge la tine, asta este foarte clar. Iar daca tu ca editor nu faci cartea “pe genunchi”, ci pui suflet si te implici cat mai mult, astfel incat cititorul sa inteleaga foarte bine ce vrea autorul sa spuna, atunci e un drum spre succesul sigur.

Alice Nastase Buciuta: Cum a fost proiectul cu filmul, cu “Toxic”? Te-ai implicat, la un moment dat, recent, intr-o zona complet diferita de ceea ce ai facut pana acum. Si ati lansat un film facut, practic, dupa o carte. De ce ai luat decizia asta?

Corina Pintilie: A fost ideea Oanei Voicu, omul de marketing si PR cu care lucrez de la inceputuri, ea a zis “hai sa facem un documentar” ca si mijloc de promovare a viziunii autorului nostru, dr. Menci. Asa ca am lucrat cu Andrei Sota, fiul bunei mele prietene Dana Sota. Si plecand de la ideea “hai sa facem un filmulet, un documentar de promovare”, a iesit un super film. Si pentru ca stiam ca era asteptat, am decis sa organizam o lansare speciala, o vizionare privata unde am chemat multi prieteni, oameni din media, persoane publice, ca sa vedem cum se reactioneaza… si am observat ca le-a placut foarte tare. Si sincer spun, nu ma asteptam sa iasa ceva de o asemenea anvergura. Aveam incredere in talentul lui Andrei, stiam despre ce-i vorba, dar cand am vazut draftul prima data am zis: “UAU”. Deci, efectiv, m-a uimit.

Alice Nastase Buciuta: Si in rest, pe zona de proiecte neconventionale, cum te extinzi, cum tii pasul cu vremurile?

Corina Pintilie: Acum finisez un proiect superb, o carte de bucate mai altfel, pe care o lansam acusi. In rest, ce sa spun… mie mi se pare, ca editor, ca traim cele mai misto vremuri posibile. In sensul ca poti sa vinzi oriunde, orice, pentru ca poti promova, poti traduce, ai facebook-ul la indemana, ai online, ai foarte multe instrumente. Am un proiect puternic in minte si, stiind tot ce stiu acum, sunt foarte motivata sa ies in afara cu asta. Insa trebuie sprijin financiar puternic, pentru ca o campanie online sau facebook worldwide este foarte costisitoare. Dar, vom vedea…

Alice Nastase Buciuta: Ce ti se pare cel mai greu, din toata munca ta, care e partea cea mai grea a profesiei tale si a businessului pe care-l conduci?

Corina Pintilie: Foarte greu nu mi se pare nimic. Dar dificila, complicata mi se pare partea de management si administrare. Deci sa gandesti efectiv business-ul (contabilitate, profitabilitate etc.). Si iar mi se pare dificil sa strangi echipa. Trebuie sa ai un feeling foarte bun si sa fii dedicat. Este necesar un al saselea simt, ca sa poti sa strangi o echipa compacta. Uite, de exemplu, la proiectul de acum, cel cu cartea de gatit, suntem peste 30 de oameni in echipa. Sunt multi colaboratori, sunt multi cu care lucrez si toata lumea trebuie sa fie pe aceeasi directie. Dar am avut noroc sa lucrez cu oameni foarte-foarte profi, cu care am avut si am o chimie foarte buna. Asta mi se pare dificil, sa pui cap la cap chestiile astea. Si bineinteles, gasirea partenerilor potriviti pentru ca interactiunea cu companiile este extrem de importanta.

Alice Nastase Buciuta: Te ocupi tot tu si de partea asta, de tot ce tine de interactiunea cu companiile?

Corina Pintilie: Eu ma ocup. Asta e primul lucru, prima faza din proiect de care ma ocup, pentru ca stiu ce inseamna sa ai un buget, e foarte important. Cum ii spuneam regizorului, cand am facut cu el filmul: “da-mi trei bugete, unul cu care te descurci, unul cu care esti multumit si unul cu care o sa muncesti relaxat”. Si mi-a zis uite, asta, asta si asta. Si, bineinteles, am reusit sa fac rost de suma care ii trebuia ca sa lucreze relaxat si produsul a iesit, in consecinta, senzational.

Alice Nastase Buciuta: Nu te-a tentat sa-ti faci o librarie? Am vazut ca multe, multe edituri au totusi o librarie a lor, cat de mica. Am vazut ca are Nemira, Humanitas nu mai vorbesc, care au retele.

Corina Pintilie: Tot spun de ceva timp ca o sa-mi fac un tatuaj. Am zis ca o sa mi-l fac aici, pe antebrat si o sa scriu: “numai nebunii fac aceleasi lucruri si asteapta alte rezultate”. Nu mai tin minte citatul exact, dar stiu ca Einstein a spus asta. Deci, eu stiu cum functioneaza piata editoriala, care nu reprezinta un model pentru mine si am zis, ok, daca facem asta, asta si asta, se intampla asta. Nu ne place! Hai sa face altfel… asta e toata treaba! Nu exista un model, nu exista un mod de a face ceva. Nu. Trebuie sa-ti asculti sufletul. Si cand inveti sa-ti asculti sufletul – iar asta se intampla dupa o varsta – stii, cumva, ca te va ghida mereu, inclusiv pe partea de business.

Alice Nastase Buciuta: Deci n-ai orgoliile celorlalti. Caci, probabil multi isi fac si dintr-un orgoliu vreau sa existe libraria mea, sau sa ma implic intr-un proiect dintr-un orgoliu, pana la urma…

Corina Pintilie: Ai pus punctul pe I. Sunt si orgoliile de autor, sunt si orgoliile de editor, sunt orgolii mari. Eu nu am asa ceva. Este doar o afacere pana la urma si o fac altfel decat ceilalti. Tot la capitolul altfel trec si faptul ca-mi place foarte tare sa platesc drepturile de autor si asta au observat si cei cu care lucrez. Deci daca m-ai intreba de ce sunt foarte mandra, acesta ar fi primul lucru pe care l-as mentiona: reputatia editurii Coreus, faptul ca plateste autorilor de succes zeci si sute de mii de euro. Iubesc chestia asta, ador sa vad ca autorii care colaboreaza cu noi sunt multumiti si ca munca lor e rasplatita, asa cum se cuvine, pentru ca, Doamne, tare e greu sa scrii o carte sau sa faci un film!

Alice Nastase Buciuta: Conteaza cum arati in business-ul asta? Eu te-am vazut mereu foarte frumoasa, foarte ingrijita, foarte eleganta. O faci pentru business-ul tau sau pentru tine, ca esti tu cocheta?

Corina Pintilie: O fac strict si suta la suta pentru mine. Parerea mea e ca nu conteaza. Conteaza cat esti de profi, conteaza cat esti de deschisa. Pentru ca in momentul cand te duci si discuti cu o companie niste bugete mari, stii ce faci de fapt? Tu le zici asa: “eu sunt Coreus si am un autor care a scris o carte senzationala, avem nevoie de sustinere financiara, iar voi trebuie sa ne dati bani de acum si daca se poate pe toti, ca noi sa ne putem face proiectul. Si noi va promitem ca o sa iasa minunat.” Si oamenii se uita la tine, unii mai ciudat, unii interesati, unii zic da, altii ba, depinde de fiecare. Si presupun ca felul in care pui tu problema este cel care da incredere respectivului sa-ti dea un buget si sa inceapa cu tine o treaba care poate sa dureze cateva luni sau chiar un an, poate sa dureze mult timp. Si normal, toata lumea este multumita la un moment dat. Deci presupun ca trebuie sa fii asa, decent, intr-un fel, dar sa conteze cum arati, ar fi absurd…

 

Urmatoarea pagina