Ce facem partea a doua

Alice Nastase Buciuta: Nu, n-o stapanesc, pentru ca in mod obisnuit nici nu ai cum s-o stapanesti cand esti filolog si scriitor.

Corina Pintilie: Asa este, insa trebuie, altfel nu se poate. Este efectiv o tiganeala in care se ridica tonul si se urla… Dar, in general, noi ii “amenintam” cu urmatoarele proiecte. Pentru ca acum toti stiu ca lucrarile aparute la noi se vand foarte bine, le spunem ca urmeaza sa apara un titlu si ii anuntam ca ei nu il vor primi, ceea ce e grav, pentru ca publicul este cel care cere cartea. Si sa te fereasca Dumnezeu sa apara pe piata o carte super-promovata pe care tu ca distribuitor/librar nu o ai. Deci, asta e metoda. Apoi, atunci cand ei stiu ca lucrezi cu persoane publice, ca ii cunosti pe toti cei care conteaza din media, se pare ca le e putin teama de faptul ca exista posibilitatea sa ii demasti si sa spui tuturor: uite, asta face asta, uite ce-am patit… ceea ce le poate distruge business-ul. Dupa cum am spus: este o tiganeala, efectiv, pe care majoritatea editorilor nu numai ca n-o stapanesc, dar nici nu sunt dispusi s-o faca. Dar aceasta este partea mai putin placuta, iar in ceea ce ma priveste, colaborez cu cativa distribuitori care rezoneaza foarte bine principiul meu “win-win” de business, cu care ma inteleg excelent si lucrez foarte bine.

Alice Nastase Buciuta: N-ar fi mai bine sa va faceti propria retea de distributie?

Corina Pintilie: Noi nu avem un sistem de distributie, dar am gasit alte solutii. Uite, ca sa-ti dau un exemplu: am riscat putin la proiectul 3S al lui Carmen Bruma, de care pomeneam mai inainte. Adica: am facut o carte si un DVD, am lucrat in stilul nostru, cu un partener, am facut sedinte foto, filmari… dar am vandut in primele luni exclusiv de pe site-ul nostru, www.coreus.ro si a iesit senzational.

Alice Nastase Buciuta: Da? Deci merge si sistemul acesta, cu vanzarea online.

Corina Pintilie: Am riscat, dar a fost ok. Am zis: ia sa vad cum merge, efectiv. Ce-o sa se intample? Si am facut un prim tiraj de cateva mii de exemplare… Ei bine, l-am vandut intr-o zi si jumatate si n-am apucat sa ne bucuram de succes, deoarece a fost o panica totala! Am innebunit! Pentru ca una e sa faci carte, alta e sa faci carte plus DVD… asta presupune un proces mai complicat de productie, nu se face asa de repede… Si efectiv aproape o luna ne-am dat cu capul de pereti aici, toti, pentru ca a fost o nebunie generata de cererile care ne napadeau… Si care continua, din fericire, insa acum lucram si cu alti distribuitori. Dar pot sa spun ca experimentul a reusit cu brio!

Alice Nastase Buciuta: Deci este si asta o solutie, pana la urma, in zilele noastre poate ca nu va mai fi nevoie sa apelam la librariile rau-platnice.

Corina Pintilie: Fara o campanie de PR adecvata nu cred ca e ok sa te arunci in asa ceva…

Alice Nastase Buciuta: Spune-mi, care a fost primul tau proiect de genul acesta? Deci ai terminat filologia si pe urma ce-ai facut, dupa ce ai terminat facultatea?

Corina Pintilie: N-am terminat-o, ca nu mi-a mai placut. In anul IV, cand mai aveam vreo jumatate de an, m-am plictisit. Eram traducator deja.

Alice Nastase Buciuta: Ce ai studiat?

Corina Pintilie: Limbi straine: engleza-franceza. Si din anul II m-am apucat direct de tradus carti. Ceea ce, repet, cred ca a fost un atu in editarea pe care am facut-o dupa aceea. Am tradus vreo 40 de carti in aproximativ 10 ani. Iar un editor pentru care am lucrat a intuit ca e posibil sa fiu, la randul meu, un editor bun si m-a impins de la spate: asa am facut prima mea carte. Aveam o alta editura, la Ploiesti, unde am lansat “Sex prezidential”. Era nebunia aia cu Clinton pe atunci. Si a fost ok, cat de cat, dupa care bineinteles ca nu a iesit cine stie ce din punct de vedere financiar… Dar am intuit faptul ca, ne avand bani, nu poti face proiecte de mare succes. Asa ca am fost nevoita sa apelez la parteneriate cu diverse firme. Prima companie cu care am lucrat a fost Nestle, cu brandul Maggi, care mi-a fost partener la o carte de bucate semnata de Gheorg, cunoscutul bucatar. Dupa care am facut o lansare foarte eleganta la Casa Vernescu, unde a venit toata presa. In plus, au participat Teo Trandafit, Mircea Badea si o multime de alte vedete. De fapt, am intuit ca Gheorg fiind in emisiunea lor (care era un matinal foarte tare), va avea succes. Dupa care am lucrat cu un astrolog senzational, Gabriel Mihailovici, care avea o rubrica tot la emisiunea lor si am facut o carte care a mers foarte bine… de fapt parca a mers de la sine… Insa meserie am invatat de la Mihaela Bilic.

Alice Nastase Buciuta: In ce sens ai invatat de la Mihaela Bilic, care nu e editor, ci medic?

Corina Pintilie: In sensul ca eu editam bine textul, dar cea care m-a invatat sa fiu extrem de atenta la detalii, care a insistat mult pe culori, fonturi si design, a fost Mihaela Bilic. Lucrand cu ea, la cartile ei, efectiv am invatat sa editez o carte profesionist si pentru asta ii multumesc de cate ori am ocazia.

Alice Nastase Buciuta: Dar ea de unde stia?

Corina Pintilie: Nu stiu sa iti spun… Mihaela este foarte talentata in tot ce tine de design interior… Este o femeie senzationala, cu multiple valente. Ea m-a tocanit la cap… a pus enorm de mult suflet in fiecare carte… Si atat m-a tocanit, incat m-a terminat, efectiv, dar m-a si obligat sa ridic foarte mult stacheta. Si, dupa ea, s-a schimbat putin stilul Coreus, in sensul ca eu, la randul meu, am inceput sa-I tocan la fel pe ceilalti… (rade)

Alice Nastase Buciuta: Si cum se explica faptul ca nu mai lucrati impreuna, ca ea acum lucreaza cu alta editura?

Corina Pintilie: Eu sunt un pic mai comerciala. Si ceea ce ea si-a dorit sa faca cu noua ei carte nu se potrivea cu proiectele noastre. Bineinteles, noi suntem prietene in continuare, iar eu i-am spus “hai, du-te!”. La randul ei, m-a consultat, am stat, am vorbit, am si ajutat-o la cartea respectiva un timp. Insa nu a fost o carte pentru Coreus. A fost strict o chestie comerciala pentru mine. In timp ce pentru ea era mai mult de suflet.

Alice Nastase Buciuta: Deci ce vrei sa spui, ca voi nu editati decat proiecte comerciale, nu va implicati in niciun fel de alte proiecte?

Corina Pintilie: Exact. Este in primul rand un business, iar eu trebuie sa intuiesc potentialul comercial al afacerii. In primul si in primul rand este un business.

Inapoi Inainte